Apel vlastima: Privredi prijeti kolaps, treba proglasiti vanredno stanje

U privrednoj komori Federacije Bosne i Hercegovine održan je sastanak predstavnika Udruženja poslodavaca Federacije BiH i predstavnika industrijskih grana pri Komori koje su u naj većoj mjeri pogođene posljedicama pandemije novog soja korona virusa (COVID-19).

Kompanije u Bosni i Hercegovini već duži vremenski period osjećaju posljedice pandemije od problema sa nabavkom robe i repromaterijala, a situacija je kulminirala u posljednjih 15 dana sa eskalacijom pandemije u regionu i Evropi.

Na sastanku su dogovoreni prijedlozi zaključaka i zahtjeva prema Vladi Federacije BiH, kako bi se barem dijelom ublažile posljedice pandemije korona virusa i recesije koja je već prisutna u svjetskoj privredi.

Između ostalog, privrednici traže da se proglasi vanredno stanje, žele biti uključeni u rad kriznih štabova, traže da se radnicima i firmama omogući prolongiranje otplate kredita…

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca F BiH, kazao je kako država treba napraviti kompenzacioni fond, gdje bi se sredstva iz budžeta koja su već namijenjena privredi preusmjerila za saniranje posljedica koronavirusa.

“Sljedeću stvar koju tražimo je prolongiranje kredita, kako privrednih subjekata, tako i radnika, na jedan period, dok se situacija ne normalizira”, kazao je Smailbegović.

Smatra kako nadležna ministarstva trebaju poduzeti sve kako bi se omogućio protok roba, jer u tom segmentu privrednici imaju dosta problema.

Mirsad jašarspahić, predsjednik Privredne komore F BiH kazao je da nadležne institucije trebaju proglasiti vanrednu situaciju.

“Tek nakon donošenja takvog akta, mnogi od koraka koji smo predložili će biti provodivi. Npr. Agencija za bankarstvo bi mogla dati preporuku bankama da se stavi moratorij na otplatu kredita. Vrlo je važno da se proglasi vanredno stanje kako bi se kompanije mogle pojedinačno pozivati na zaštitu svojih ugovora”, kazao je Jašarspahić.

I on je akcentirao kako je izuzetno važno da robni transport funkcionira i u vanrednim situacijama.

Privrednici poručuju da bh. kompanije imaju problem sa realizacijom dogovorenih ugovora vezanih za izvoz proizvoda, za realizaciju projekata, da je turističko-ugostiteljska djelatnost naročito pogođena, jer je postotak otkazivanja aranžmana iznad 90 posto…

Kako nema naznaka da bi na svjetskom tržištu moglo doći do normalizacije privrednih tokova, privrednici poručuju da je krajnje vrijeme da vlasti u F BiH i BiH reagiraju i donesu program mjera za pomoć privredi.

Ukoliko se pravovremeno ne reagira, posljedice će osjetiti svi, privreda u prvom redu, ali i uposlenici, građani, budžetski korisnici, upozoravaju privrednici, uz poruku da svi zajedno trebaju učestvovati u kreiranju mjera i sprečavanju privrednog kolapsa.

Izvor: Radio Sarajevo.ba/BIZNIS