KOMPANIJA ŠIRBEGOVIĆ DOMAĆIN TURSKOM AMBASADORU U BIH

14. februara 2013. g. je u posjeti općini Gračanica boravila visoka delegacija Republike Turske na čelu sa ambasadorom u BiH Njegovom ekselencijom Ahmetom Jildizom.

 

Ova posjeta upriličena je u okviru projekta “Turska i BiH – most kultura i civilizacija kroz prizmu ekonomske saradnje u kontekstu EU integracija”. Domaćin sastanka bila je općina Gračanica u saradnji sa Evropskim pokretom u BiH, na čelu se predsjednikom Predragom Praštalom, koji je ujedno bio i moderator konferencije za medije koja je upriličena u kabinetu Općinskog načelnika nakon jednosatnog sastanka gostiju sa domaćinima.

Gospodin Praštalo je istakao posebno mogućnost ekonomske saradnje između Republike Turske i BiH, a na lokalnom planu, saradnju privrednika Turske i Gračanice. Dodao je da bi trebali biti mudri svi u BiH da iskoriste potencijal Turske kao trenutno 16-te ekonomske sile u svijetu. Stim u vezi upriličen je i sastanak sa gračaničkim privrednicima te posjeta firmama Helioplast, Index, Plamingo i Kovan. Tursku delegaciju prvo je u 9 sati primio Općinski načelnik u svom kabinetu a nakon toga se načelnik Helić u izjavi za medije zahvalio organizatorima posjeta, Evropskom pokretu ali i ambasadoru Jildizu.

Kako bi ova posjeta dala konkretne rezultate, organizovani su sastanci sa privrednicima ali i posjeta gračaničkim privrednim subjektima. Medijima se obratio i Edhem Pašić, predstavnik Ureda za posebne diplomatske aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U okviru aktivnosti posjete općinama u BiH, planirana je posjeta 6 općina u FBiH i 6 u Republici Srpskoj. Gračanica je bila treća po redu. Visoko izaslanstvo Republike Turske predstavljao je NJ.E. ambasador u BiH Ahmet Yildiz, AliRza Akbaš, generalni direktor Turkiš Zirat Banke, Zilkif Oruč, koordinator Turske razvojne agencije za BiH, Cenita Kocaman, predstavnica Centra za razvoj odnosa Turske i BiH, te predstavnici Turske državne televizije TRT.

 

sirbegovic.com