OBJAVLJIVANJE INICIJATIVE PRIVREDNIKA GRAČANICE, TEŠNJA I GRADAČCA

Inicijativni odbor privrednika Gračanice, Tešnja i Gradačca je u četvrtak, 21. maja, učestvovao na panel diskusiji koja je održana na Sajmu privrede u Tešnju. Panelisti su bili: Izudin  Ahmetlić, Osnivač HIFA OIL; Valentin Incko, visoki predstavnik; Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine; Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj; Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona; Rusmir Hrvić, direktor Klas-a (AS Grupacija); Safudin Čengić, Predsjednik Udruženje poslodavaca FbiH; Lejla Hadžiabdić, Senior Business Development Manager, Microsoft BH; Voditeljica panela: lka Ferrer Gotic, urednica sa N1.

Inicijativni odbor Zajednice  privrednika – ZA JAČI GLAS PRIVREDE je objavio proritete na kojima će insistirati u prvoj fazi privredne reforme:

Saopštenje:

1. Mi, realni sektor, dižemo svoj glas i potpuno ćemo aktivno  učestvovati u društvenim zbivanjima koja su do sada išla u pogrešnom pravcu i na našu štetu.
2. Mi smo jedina snaga u našem društvu koja stvara realnu vrijednost i želimo biti aktivni u društvenim promjenama.
3. Nećemo tolerisati državnim institucijama da budu blagonaklone prema radu „na crno“ i prema subjektima koji neregistrirano obavljaju poslovne djelatnosti, nećemo tolerisati isplatu visokih plata u javnim kompanijama (rudnici, željeznice, komunalna preduzeća, itd.) koje ne plaćaju obaveze a Vlade to pokrivaju iz budžeta koga  samo mi punimo.
4. Tražimo  da se hitno pristupi ekonomskim reformama i to reformi  radno pravnog zakonodavstva  i poslovnog  okruženja (registracije, koncesije  i slično).
5. Tražimo da ubuduće učestvujemo u kreiranju svih zakona koji se tiču privrede i korištenja resursa.
  Podupiremo  Vladu  i premijera u namjeri provođenja reformi  i želimo da  ove naše zahtjeve shvate kao odlučnu  podršku njihovom radu i njihovoj Misiji.

Nakon panel diskusije je održan treći sastanak inicijativnog odbora  kome su se pridružili Safudin Čengić i Mladen Pandurević, Predsjednik i direktor Udruženje poslodavaca FBiH.

Slijedeća aktivnost će biti organizacija velikog skupa najznačajnijih privrednika FBiH. Organizaciju skupa će preuzeti Udruženja poslodavaca FBiH a Inicijativni Odbor će ostati aktivan sve dok  reforme ne postanu glavna briga vladajućih struktura i svih građana FBiH.

Rok za održavanje velikog skupa je 25. juni 2015.