ODRŽANA PRVA REDOVNA SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA

Prva redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica, održana je 27. 02. 2015. godine. Tema je bila razmatranje rada Udruženja u 2015. godini.

Sjednicu je otvorio predsjednik Sead Terzić.

Upoznao je prisutne sa odlukom o druženju svake prve srijede u mjesecu, donesenom na sastanku sa svim članicama Udruženja.

Donesen je zaključak, da pored druženja kojem će prisustvovati pored članica Udruženja i ostali privrednici iz Gračanice i okruženja, jednom mjesečno će se održavati sjednice Upravnog odbora.

Donesena je odluka, nakon sastanka sa menadžmentom Mješovite srednje škole Gračanica, na temu, unapređenje školstva i njihovog zahtjeva da se podrži projekat o uzajamnim posjetama učenika iz Belgije i Gračanice, da Udruženje konkretno podrži isti obezbjeđenjem jednog autobusa za relaciju Gračanica – Srebrenica, što je dio planiranih aktivnosti od strane MSŠ Gračanica.

Nakon opširnih rasprava i diskusija, definisana su tri osnovna cilja Udruženja za ovu godinu:

-Povećanje članstva Udruženja,

-Aktivno učešće na unapređenju školstva,

-Planiranje minimalno tri druženja u toku godine sa privrednicima iz drugih Općina.

Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika gračanica je kolektivni član Udruženja poslodavaca F BiH, te je izvršen izbor tri delegata, koji će prisustvovati Skupštini Udruženja poslodavaca F BiH, koja se održava 11. 03. 2015. godine, u Hotelu Ilidža “Kongresni centar Terme” u sarajevu.

Pored učešća u radu Skupštine UP F BiH:

Tukić Osman (“FRAGMAT IZOLIRKA” d.o.o.)

Hasić Mujo (“VARIPLAST” d.o.o.) i

Osmanović Vehid (“LIMORAD” d.o.o.),

ostaju stalni delegati u ovom mandatnom periodu, za saradnju i koordinaciju ispred Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica sa Udruženjem poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine.

-Omasovljenjem i finansijskim jačanjem Udruženja, stekla bi se mogućnost angažovanja stručnih saradnika za određene aktivnosti, koje bi odrađivao u ime Udruženja.

-Udruženje poslodavaca i dalje ostaje na stanovištu aktivne saradnje sa lokalnim i ostalim nivoima vlasti, kao i sa svim, posebno javnim institucijama.

To je neophodno, od skretanja pažnje vlastima, koliko štete nanose privrednicima blokade puteva, što bi trebalo prontno riješiti utemeljenjem socijalnih fondova i sl.

Rješavanje problema poslovnih zona i infrastrukture je takođe gorući problem privrednika u gračanici.

-Prioritet privrednika će biti pokretanje inicijative i podržavanje otvaranja privatnih škola, ukoliko državne ostanu na nivou koji ni približno ne prati, ni kadrovski, niti kvalitetom, potrebe tržišta rada.

-Uslijedit će i pokretanje inicijative, da ni zdravstvo ne može biti privilegija Države, iste uslove i šanse u toj oblasti dati privatnom sektoru, što bi značilo zalaganje privrednika za ulaganje ne u budžete, nego u privatne oblasti.

 

 Za delegati ispred Udruženja poslodavaca za saradnju sa MSŠ Gračanica, na unapređenju školstva su imenovani:

Jahić Sead (“IDEA CO”)

Pavlović Milenko (“POLY” d.o.o.) i

Tukić Osman (“FRAGMAT IZOLIRKA” d.o.o.).

-Druženja svake prve srijede u mjesecu bi trebalo biti tematska, te će se tražiti od svih članica Udruženja, da dostave prijedloge, a Upravni odbor izvršio odabir tema.

-Jedan od zaključaka je i izrada pregleda godišnje potrošnje električne energije u KW i finansijski, u privrednim subjektima, radi aktivnosti koje su već pokrenute radi visoke cijene električne energije u F BiH, u odnosu na drugi entitet i Distrikt Brčko, što dovodi do ne konkurentnosti naših proizvodnih firmi na tržištu. (Dostavljene podatke će obraditi Halidović Hazema, dipl.ecc. “SUMAN” d.o.o.).

 

I na kraju sjednice je konstatovano, obzirom na odnos medija prema problemima u privredi, saopćenja za javnost i praćenje rada Udruženja poslodavaca, te problema i dešavanja u privredi, ugovoriti sa komercijalnim i neovisnim medijskim kućama.

 

IMG_1282 IMG_1285 IMG_1302 IMG_1307 IMG_1282 IMG_1285 IMG_1302 IMG_1307 sirbegovicgroup thumb464-alibegovic-024eaed8233f9cf1c279f25c9e6e07eb ambra dobojproomet gakom gassing his hasicevic husanovic idea radial mirror mekic media massinox kovan ivado imeroski stil urban brezje dusa dzambo edoslad eurogalant fragmat poly plastex plamnigo olimp mirna megati limorad klaus radius sax siskotrade suman variplast velfarm zeka tring baupartner trenica Grin Gracanica HST-150x150 Tehno-Biro-mala Wirac-150x150 Trgovir-150x150 Motorex-150x150 Sagra-150x150 Ingrat-150x150 AB-Beton-150x150