Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica u posjeti privrednicima Goražada

Delegacija Udruženja poslodavaca iz Gračanice, na čelu sa predsjednikom Udruženja Seadom Terzićem, danas je posjetila Općinu Goražde, gdje su se u Maloj sali Općine sastali sa pomoćnicima Načelnika Samirom Drakovac i saradnicima, a sastanku su prisustvovali domaćini gostiju iz Gračanice, predstavnici Udruženja poslodavaca Goražde.

 

Na sastanku je razgovarano o trenutnoj situaciji u našoj Općini kada je u pitanju konstantni industrijski rast i stanje u privredi, ali i sve veći broj domaćih i stranih investicija, te zapošljavanje. Osim toga razgovarano je i o ostalim aktivnostima na području naše lokalne zajednice, o razmjeni iskustava, te inicijativi koju je pokrenulo Udruženje poslodavaca Gračanice, a odnosi se na povezivanje privreda četiri grada Gračanice, Gradačca, Tešnja i Goražda kako bi privreda imala učešće u donošnju odluka, a kako je istaknuto na sastanku, zanimljiva činjenica koja povezuje ove gradove jeste da je riječ o četiri grada u kojima je veća potrošnja industrijske struje u odnosu na potrošnju struje u domaćinstvima, što dovoljno govori o angažmanu privrednika na ovim prostorima, te u konačnici utiče na razvoj ovih bosanskohercegovačkih gradova koji su nadaleko poznati po poduzetnosti i uspjesima svojih stanovnika.

Ono što je zajednički cilj svih učesnika u razgovorima, jeste postići da se glas privrede i privrednika čuje na mjestima gdje se donose odluke o njihovoj sudbini, te kroji ambijent u kojem će poslovati. Osim toga, po mišljenju članova ovih udruženja, neophodno je da se sve relevantne institucije i nivoi vlasti pozabave stanjem u javnim preduzećima, pravima radnika koji rade u njima, ali i njihovim dugovima, te ispunjavanjem obaveza prema državi. Uz to, neophodno je inicirati reforme u oblasti zakonodavstva, te obratiti pažnju na potrebe realnog sektora.

Obzirom da u našem gradu borave kao gosti Udruženja poslodavaca Goražde, prijatelji iz Gračanice tokom boravka u Goraždu posjetili su i najuspješnije goraždanske kompanije Bekto Precisa, Prevent Goražde, Unis Ginex, a također su posjetili i voćanjake Agropodrinja u Rasadniku.