Udruženje poslodavaca: Mjere Vlade F BiH nisu dovoljne

Krizni štab poslodavaca koji je formiran na inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH, a kojeg čine predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH i Privredne komore FBiH očekuju od Vlade Federacije BiH značajnije i konkretnije mjere koje će sačuvati radna mjesta, zaštiti domaću proizvodnju i olakšati privrednicima suočavanje sa posljedicama krize izazvane korona virusom.

Mjere koje je usvojila Vlada FBiH nisu dovoljne jer kriza izazvana pandemijom koronavirusa sa kojom se suočavaju kompanije ostavlja sve teže posljedice i već sada je evidentno da poslodavci sami neće moći podnijeti njen teret.

Naglašavamo da nam je zdravlje ljudi na prvom mjestu i podržavamo mjere koje se u tom pravcu donose. No, insistiramo da Vlada FBiH donese aktivne mjere kojima će pomoći privrednicima u FBiH da lakše prevaziđu posljedice sa kojima se već sada kompanije susreću u svom poslovanju i sačuvaju radna mjesta – kažu iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Iz UP FBiH insistiraju na formiranju Kompenzacionog fonda na nivou FBiH od sredstava namijenjenih privredi planiranih u budžetima, sredstava Svjetske banke, MMF, EBRD itd. Iz Kompenzacionog fonda bi trebala biti osigurana sredstva za uplate direktnih i indirektnih poreza.

Također, od Vlade FBiH se traži da stavi moratorij na plaćanje kredita i obaveza prema radnicima od strane kompanija, a da taj dio obaveza preuzme Kompenzacioni fond. Također se traži da se bankama uvede moratorij za naplatu rata kredita kako kompanijama, tako i radnicima.

-Naglašavamo da se privredne aktivnosti ne smiju zaustaviti i u tom smislu pozivamo krizne štabove formirane na svim nivoima da ne donose nikakve drastične mjere koje bi značile zaustavljanje svih privrednih kretanja, poput odlazaka na posao, proizvodnje ili zatvaranja svih prodajnih i drugih objekata, jer to može izazvati kolaps privrede.

Teret vanrednog stanja i usporavanja privrede ne može i ne smije biti stavljen na teret poslodavca- ističu u Udruženju poslodavaca FBiH.

Od državnih institucija Bosne i Hercegovine traži se osiguranje neometanog kretanja roba, jer bh. kompanije još uvijek imaju narudžbe od klijenata iz inozemstva koje nisu otkazane, tako da je nužno naći modalitet kako da se osigura isporuka narudžbi.

Iz UP FBiH nisu zadovoljni ni odlukom Vlade da se Krizni štab poslodavaca kroz Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju FBiH uključi u Krizni štab FBiH, ali očekuju da se u tom slučaju osigura kontinuiran rad ESV FBiH.

Prva sjednica ESV FBiH bit će održana u četvrtak i Krizni štab poslodavaca očekuje da se već na toj sjednici donesu konkretne mjere koje će sačuvati radna mjesta i zaštiti domaću privredu.

Izvor: Faktor

IMG_1282 IMG_1285 IMG_1302 IMG_1307 IMG_1282 IMG_1285 IMG_1302 IMG_1307 sirbegovicgroup thumb464-alibegovic-024eaed8233f9cf1c279f25c9e6e07eb ambra dobojproomet gakom gassing his hasicevic husanovic idea radial mirror mekic media massinox kovan ivado imeroski stil urban brezje dusa dzambo edoslad eurogalant fragmat poly plastex plamnigo olimp mirna megati limorad klaus radius sax siskotrade suman variplast velfarm zeka tring baupartner trenica Grin Gracanica HST-150x150 Tehno-Biro-mala Wirac-150x150 Trgovir-150x150 Motorex-150x150 Sagra-150x150 Ingrat-150x150 AB-Beton-150x150