Informacija iz Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika gračanica

Dana 28. 04. 2015. godine, održan je sastanak Upravnog odbora Udruženja poslodavca i samostalnih privrednika Gračanica, na kome su planirane naredne aktivnosti Udruženja.

Sastanak je održan u funkciji pripreme za redovno druženje privrednika, koje se praktikuje svake prve srijede u mjesecu.

U toku rasprave, članovi Upravnog odbora su se međusobno informisali o saopštenju i komentarima, koji su objavljeni u emisiji “Info 5” od 27. 04. 2015. godine u povodu inspekcijskih posjeta za vrijeme održavanja Sajma “Grapos-Expo”.

Obzirom da ne posjedujemo nikakve relevantne informacije o povodima i razlozima posjeta tri inspekcijska organa putem Radio gračanice smo, kao i svi drugi građani, dobili informacije od svih aktera navedenog događaja.

Poštujemo princip da svako ima pravo na svoje mišljenje i tumačenje događaja, ali se osjećamo prozvanim da komentarišemo izjavu direktora sajma g-dina Nuhanovića koji je izjavio, a radio prenio, da: “ima dokaze kako iza svega stoji grupa društveno neodgovornih firmi koji su to pokrenuli iz ličnog interesa, koji žele da upravljaju općinom, općinskim načelnikom, udruženjem poduzetnika i svim poduzetnicima u Gračanici”

Smatramo da ovakva konstrukcija na neodgovoran način usmjerava građane da iza NN Prijave i načina izvođenja inspekcijskog pregleda od strane tri inspekcije stoji Udruženje ili njegovo vođstvo.

Direktor sajma Nedžad Nuhanović iznosi neistine i usmjerava ih ka Udruženju poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica.

Stvarna činjenica je da je Udruženje poslodavaca tvorac Sajma “Grapos-Expo” i njegove članice su direktna podrška organizaciji sajma.

Radi pune i korektne informacije i o ovom, šestom sajmu, želimo reći da su glavni pečat privrednom dijelu sajma (centralna hal) dale kompanije koje su članovi Udruženja i da Udruženje nije niti jednim činom radilo protiv organizacije sajma.

Međutim, da bi se odgovorilo na pitanje da li su organizatori Sajma, privreda Gračanice, Lokalna zajednica i Udruženje poslodavaca povezani na najbolji način i da li svi istinski iskreno i profesionalno rade u interesu razvoja privrede, trebalo bi organizovati kvalitetnu raspravu na nivou opštine i napraviti analizu dostignutih ciljeva sajma i njegove održivosti.

Sajam je prvobitno zamišljen i koncipiran kao sajam promocije i privrednih dostignuća privrednika opštine Gračanica i šire regije, sa tendencijom regionalnog najvećeg sajma poduzetništva.

Nažalost, postao je manifestacija i projekat pojedinca i njihovog vlastitog interesa.

Četrdeset članova Udruženja su značajan broj privrednih subjekata gračaničke privrede i oni sigurno rade na razvoju privrede, razvoju općine i razvoju države, bolje od mnogih čija bi to obaveza trebala biti.

Kao vrlo snažno i organizovano, Udruženje daje značajan doprinos razvoju opštine kroz mnoge projekte i aktivnosti za dobrobit društvene zajednice.

Članice Udružnja su savjesne i odgovorne kompanije.+Na čelu tih kompanija se nalaze sposobni i odgovorni ljudi, koji svojim radom i rezultatima zavređuju pohvalu društvene zajednice, a ne kritike i insinuacije u interesu ko zna kakvih i čijih ciljeva.