Izvještaj sa sastanka održanog u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske

Dana 12. 07. 2012. godine sa početkom u 12 sati, u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u Banja Luci na inicijativu Centra civilnih inicijativa, održan je sastanak na temu: Donošenje Uredbe o naknadama za plastične kese i Uredbe o podsticajnim sredstvima proizvođačima plastičnih kesa.

 

Iako su na sastanak pozvani predstavnici 10 najvećih proizvođača sa područja Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske: “DI&DE DELIĆ”, “NORAPLAST”, “PLASTEX”, “FERPLAST”, “MAGROPLAST”, “LINPAC”, “WELTPLAST”, “VARIPLAST”, “UNIONINVESTPLASTIKA”, istom su  od predstavnika proizvođača prisustvovali samo predstavnici firme “PLASTEX” d.o.o. Gračanica i to Miralem Hrvić dipl. pravnik i Omerović Mehmed dipl. ing. tehn., kao i predstavnik Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica, gospodin Terzić Sead, predsjednik Udruženja i direktor firme “PLASTEX” d.o.o.

Kao razlog ne dolaska na sastanak pozvani predstavnici proizvođača su uglavnom naveli da je trenutačno vrijeme godišnjih odmora, tako da ili su direktori na odmoru ili zbog odsustva ostalog kadra zbog godišnjih odmora nisu u prilici uputiti kompetentnu osobu na sastanak.

Uglavnom su svi u svojim odgovorima tražili da se zakaže novi termin sastanka za početak septembra 2012. godine.

Osim pomenutih sastanku su prisustvovali i dva predstavnika Centra civilnih inicijativa i to: Ivan Vasić i Zoran Adžić.

Ispred Ministarstva okoliša i turizma FBiH učešće na sastanku su uzeli također dva predstavnika i to:

Edun Terzić – savjetnik Ministrice i

Mehmed Cerina – pomoćnik Ministrice.

U ime Vlade RS, na sastanku je prisustvovala Svjetlana Radusin – pomoćnik Ministra za zaštitu životne sredine Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Inače svi učesnici sastanka su se složili sa činjenicom da treba raditi na smanjenju upotrebe tankih plastičnih kesa, koje i predstavljaju najveći problem u zagađenju životne sredine, a s druge strane poticati proizvodnju debljih kesa koje kupac može višekratno koristiti, i koje je lakše skupiti i ponovo reciklirati.

Predstavnici proizvođača su istakli neke svoje prijedloge na pomenute nacrte Uredbi, što će biti i tema razmatranja narednog sastanka.

Sead Terzić, predsjednik Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica, je istakao da adresa za smanjenje broja upotrebe tankih plastičnih vrećica nisu veliki proizvođači u FBiH i RS, već da se one najvećim dijelom prodaju na crnom tržištu i uglavnom iste plasiraju preprodavači koji rade “na crno”, a iste se uvoze iz susjedne Srbije ili čak Kine. Terzić je Također istakao da najprije treba raditi na buđenju svijesti građana da ne zagađuju okoliš, jer to zapravo i jeste cilj, i taj projekat uključiti predstavnike Ministarstva obrazovanja, škola, medija i sve druge subjekte koji mogu pomoći u realizaciji pomenutog projekta.

Ostali učesnici sastanka su se također složili da se radi o problemu koji je prisutan u cijeloj regiji, i kojem treba posvetiti značajnu pažnju i pristupiti planski, najprije kroz donošenje kvalitetnog propisa i buđenjem svijesti kod građana, a zatim kroz angažovanje inspekcijskih organa na terenu u sprečavanju sive ekonomije koja je najveći uzročnik zagađenja okoliša kroz plasiranje na tržište tankih plastičnih kesa i smanjenja konkurentnosti domaćih registrovanih proizvođača.

Dogovoreno je da se naredni sastanak planira za početak mjeseca septembra u Sarajevu, do kada će svi učesnici poduzeti i neke dodatne aktivnosti u cilju stvaranja kvalitetne baze za donošenje navedenih propisa.

IMG_1282 IMG_1285 IMG_1302 IMG_1307 IMG_1282 IMG_1285 IMG_1302 IMG_1307 sirbegovicgroup thumb464-alibegovic-024eaed8233f9cf1c279f25c9e6e07eb ambra dobojproomet gakom gassing his hasicevic husanovic idea radial mirror mekic media massinox kovan ivado imeroski stil urban brezje dusa dzambo edoslad eurogalant fragmat poly plastex plamnigo olimp mirna megati limorad klaus radius sax siskotrade suman variplast velfarm zeka tring baupartner trenica Grin Gracanica HST-150x150 Tehno-Biro-mala Wirac-150x150 Trgovir-150x150 Motorex-150x150 Sagra-150x150 Ingrat-150x150 AB-Beton-150x150