KONKRETIZACIJA INICIJATIVE PRIVREDNIKA GRAČANICE, TEŠNJA I GRADAČCA

Inicijativni odbor privrednika Gračanice, Tešnja i Gradačca je u subotu, 15. maja, održao drugi sastanak sa ciljem profilisanja  zahtjeva za privrednim reformama. Sastanku se, na poziv, odazvao Premijer Vlade Federacije koji je saslušao zahtjeve privrednika usmjerene na ubrzavanje reformi. Premijer je izrazio razumijevanje za zahtjeve privrede te je upoznao Inicijativni Odbor sa aktuelnom problematikom i poteškoćama sa kojima se Vlada susreće.

Članovi Inicijativnog odbora su prezentirali svoju odlučnost da će koordinirati svoje akcije u cilju stavljanja privrede i privrednih reformi u prvi plan. Slijedeći sastanak Inicijativnog Odbora je planiran da se održi u Tešnju 21.05.2015. za vrijeme održavanja 11-og sajma privrede Biznis 2015.

Inicijativni odbor je kao nadstranačka  i nevladina Zajednica  privrednika – ZA JAČI GLAS PRIVREDE, formiran sa ciljem da se u fokus stave prioriteti društva. Inicijativni odbor je razmotrio, zajedno sa Premijerom, sve poteškoće i nepovoljnosti društvenog ambijenta koji ni malo ne podstiče investicije, zapošljevanje, razvoj tehnologije i napredak društva. Naprotiv po relevantnim i objektivnim pokazateljima kao što je Doing Business (uvjeti poslovanja), Bosna i Hercegovina zauzima 107 mjesto (podaci za 2015-tu godinu) iza Barbadosa, Libanona, Hondurasa, Ukrajine, Kosova, Gane itd. a značajno je iza zemalja okruženja.

Naredni sastanak Inicijativnog Odbora je u Tešnju 21.05.2015. za vrijeme održavanja 11-og sajma privrede Biznis 2015.

Očekuje se da će se tada još jače proflisati naredne akcije: identifikacija prioriteta, alati koji nam stoje na raspolaganju  i način proširenja Zajednice – ZA JAČI GLAS PRIVREDE.