Nove kreditne linije Razvojne banke F BiH

Rukovodstvo Udruženja poslodavaca F BiH, čiji je kolektivni član Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica, obavilo je razgovore sa članovima Uprave Razvojne banke F BiH.

Razvojna banka F BiH je institucija koja raspolaže javnim novcem, a Udruženje poslodavaca F BiH predstavlja poslodavce, one koji stvaraju novu vrijednost i zarađuju taj javni novac. To je jedan od razloga zbog kojih se teži bliskoj saradnji sa Razvojnom bankom, radi razvijanja zajedničkih projekata i jačanja konkurentnost privrede F BiH.

Naglašen je nedostatak kvalificirane radne snage na bh. tržištu i potreba da se jačanjem konkurentnosti privrede, što je moguće kroz projekte nabavke novih tehnologija, ojača privreda i privrednici.

Razvojna banka F BiH je veoma bitan faktor u smislu provedbe ovakvih i sličnih projekata, kroz plasman povoljnih kreditnih sredstava, uz pojednostavljenje procedura i kontinuiranu mogućnost pristupa sredstvima za kompanije, naravno uz podršku Vlade F BiH i resornih ministarstava.

U tom smislu dogovoreno je kreiranje novih kreditnih linija u saradnji sa Vladom F BiH i resornim ministarstvima, koje bi se realizirale putem Razvojne banke F BiH. Takođe će se zajednički raditi na jačanju pozicije Razvojne banke F BiH na bankarskom tržištu F BiH.

Članovi Uprave Razvojne banke F BiH predstavili su najnovije proizvode kreirane za potrebe kompanija izvoznika, mala i srednja preduzeća u segmentu kratkoročnog i dugoročnog finansiranja tekućih sredstava, kreditiranja stalnih sredstava, ali i finansiranja mikrobniznisa, finansiranja poljoprivredne proizvodnje, te održavanje zapošljavanja.