PAKET MJERA DONESEN OD STRANE VLADE F BiH NEPRIHVATLJIV

Nakon donošenja paketa mjera od strane Vlade Federacije BiH, ispred CO “ŠIRBEGOVIĆ-INŽENJERING” d.o.o. Gračanica, Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica, svih privrednika Opštine Gračanica, oglasio se i reagovao gospodin Faruk Širbegović, dipl.ing. arh.

Pozvao je i predložio da Udruženje poslodavaca Federacije BiH odbaci ovaj paket mjera kao neprihvatljiv za većinu firmi.

Obrazloženje:

-Većina firmi u mjesecu januaru i februaru ima smanjene prihode, u prosjeku 50 % prosječnog mjesečnog prihoda na nivou godine.

-Većina firmi ima ugovorene poslove koje će u jednom značajnom dijelu moći realizirati u prvom polugodištu, imat će prihode koji mogu biti veći od prosjeka za januar i februar.

ZAKLJUČAK je jasan – većina firmi neće ispunjavati traženi kriterij predviđen mjerama.

Koristim ovu priliku da iznesem sledeće prijedloge:

-Da se traži od Vlade da donese “trenutne”-HITNE mjere cca 1 milijardu KM – ova kriza nije jeftina!

-Isplata plata po principu “neto za bruto” – poslodavaca isplaćuje neto plate prema rezultatima poslovanja – Vlada refundira fondovima obaveze na plate.

-Uvođenje moratorija na otplatu obaveza prema bankama minimalno 3 mjeseca – ODMAH i bez uvjeta.!

-Oslobađanje plaćanja poreza na dohodak radnika iz plata sa ciljem većih primanja radnika – plate će ionako biti umanjene zbog umanjenog prihoda firmi.

-Odgađanje ili oslobađanje plaćanja parafiskalnih nameta, poreza na dobit i akontacije poreza na dobit.

Za provođenje ovih prijedloga bit će potrebno usvajanje rebalansa budžeta na svim nivoima vlasti, zaduživanje i traženje međunarodne pomoći za privredu.

-Vjerujem da svi poslodavci imaju vlastiti interes da zadrže većinu zaposlenika.

-Proglašenje tehnološkog viška je pravo svakog poslodavca da bi sačuvao stabilnost firme.

-Nije niko lud da otpušta radnike bez kojih firma ne može raditi.

Ovaj prijedlog ne isključuje da Vlada u saradnji sa poslodavcima uradi paket ekonomskih mjera zajednički za sve i po granama industrije.

Faruk Širbegović, dipl.ing.arh.