RADNI SASTANAK UDRUŽENJA POSLODAVACA I SAMOSTALNIH PRIVREDNIKA

Nakon održane redovne izborne Skupštine Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica i izbora novog rukovodstva, predsjednik Udruženja Sead Terzić je 15. 01. 2015. godine, održao prvi radni sastanak sa privrednicima – članicama Udruženja.

Tom prilikom, zahvalio se svima prisutnim, kao i ostalima koji su dali podršku opstanku Udruženja.

 

Obzirom da je Udruženje bilo dovedeno u kritičnu fazu, kako finansijski, tako i zbog izlaska privrednika iz članstva, naglasio je da će prva faza rada biti fokusirana isključivo na konsolidaciju Udruženja i njegovom proširenju novim članovima, te samim tim vraćanju snage i autoriteta koje je Udruženje već imalo i pokazalo.

Sastanku su prisustvovali pored predsjednika Terzića (“PLASTEX” d.o.o.), članice: “LIMORAD” d.o.o., “POLY” do.o., “HUSANOVIĆ&CO” d.o.o., “IDEA CO”, “BREZJE” d.o.o., “HiS” s.z.r., “TRING” d.o.o., “BENAM-INTERNACIONAL” d.o.o., “OLIMP” d.d., “DOBOJPROMET” d.o.o., “DUSA-KOMERC” d.o.o., “ALIBEGOVIĆ-PLAST” d.o.o., “GRAPKIĆ-PREVOZ” d.o.o., “HASIČEVIĆ” d.o.o., “EDO-SLAD” d.o.o., “PLASTOFLEX” d.o.o. i “AB-BETON” d.o.o., a ostale članice svoj ne dolazak su opravdale ranije preuzetim i neodložnim obavezama.

Predsjednik je u svom obraćanju pokazao optimizam i vjeru u “udruživanje nema alternativu”, iznoseći podatak da je od održavanja Skupštine do danas, 11 privrednih subjekata postalo član Udruženja, gdje se radi o povratku bivših i dolasku novih članica, te Udruženje trenutno ima 37 članica.

Naglasio je da od sada Udruženje isključivo treba da se bazira na interesima svojih članica, obzirom da nam je protekli period pokazao da smo svim institucijama bili potrebni samo u određenim trenucima, za “vlastitu upotrebu” i lični imidž pojedinaca.

Predložio je smjernice djelovanja u fazi konsolidacije:

-omasovljenje članstva,

-finansijska odgovornost članica prema Udruženju,

-druženje 2 puta u mjesecu.

Po završetku izlaganja, predsjednik je pozvao prisutne da se uključe u rad i diskusiju, obzirom da će biti napravljen okvirni plan rada Udruženja a dorađivat će se i dopunjavati upravo na sastancima ove vrste, gdje očekuje iznošenje problema, poteškoća, prijedloga i novih ideja.

Sjednice Upravnog odbora u ovom mandatu održavat će se sa svim članicama, koje će davati zadatke Upravnom odboru i tražiti odgovore na iste.

Po otvaranju iste, oni koji do sada nisu imali priliku, zahvalili su se predsjedniku terziću na prihvatanju dužnosti u ni malo lijepom momentu, i izrazili vjeru da će sve poteškoće biti prevaziđene, kada budu eliminisane greške pravljene u proteklom periodu.

Hronologija rada udruženja, dostupna na WEB stranici udruženja, pokazuje itekako rad, zalaganje, djelovanje i autoritet Udruženja, pokrenut i realiziran u ime privrednika i općine Gračanica, na kraju prisvojen kao vlasništvo pojedinaca uz podršku određenih institucija i to nam se više nikada ne smije ponoviti.

Obzirom na obaveze privrednika, predloženo je da druženje bude jednom mjesečno, za početak u Udruženju, a poslije uz mijenjanje mjesta i širenjem druženja sa privrednicima iz ostalih Općina i regije.

Prisustvo sastancima i druženjima neće biti obavezno, ali je jako poželjno, pošto ne može jedan čovjek ili Upravni odbor ponijeti sav teret, nego to treba smatrati zajednicom kao što i jeste i raditi udruženo.

Jedan od prijedloga je bio i izrada konkretnog programa rada, uz iznalaženje mogućnosti približavanja kantonalnom i federalnom Ekonomsko socijalnom vijećui aktivnije učešće u radu Federalnog udruženja poslodavaca, čiji smo kolektivni član.

Jedan od diskutanata je rekao da smatra da je alternativa omasovljenju Udruženja, finansijsko jačanje povećanjem članarine, što bi dovelo i do profesionalizacije Udruženja. Istakao je da partnerska saradnja ni sa jednim nivoom vlasti nije i neće dati rezultate, ali su preostala još tri načina djelovanja od strane privrednika prema političkim strukturama, a to su: medijski, lobiranje i krajnje “ne popularan” (smjene i blokade).

U diskusijama je istaknuto da mora biti na pravi način istaknuta geneza Udruženja, čvrsta unutrašnja sinergija i sve bi to postalo izazov i postiglo omasovljenje Udruženja novim članicama, srazmjerno broju pravnih i fizičkih subjekata u Gračanici.

Novi članovi su se obratili sa nevjericom, da sjedeći sa ovako uspješnim pojedincima i poznavajući njihove uspješne, već europske kompanije, Udruženje nema taj isti uspjeh i veličinu, nadajući se da će to biti vrlo brzo prevaziđeno i ogledalo onih koji ga čine. Iznešeno je i nekoliko konkretnih problema, koji će na jednom od narednih sastanaka biti formulisani i upućeni na relevantne adrese.

Na kraju sastanka, donesen je ZAKLJUČAK da se svake prve srijede u mjesecu od 15 h, organizuje druženje članica Udruženja uz otvorena vrata svim ostalim privrednicima i dobronamjernicima.