Udruženje poslodavaca FBiH imenovalo Upravni odbor, predsjednik ponovo Adnan Smailbegović

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) održalo je izbornu Skupštinu na kojoj je izabran novi Upravni odbor UPFBiH, predsjednik i dvoje zamjenika predsjednika Skupštine, te članovi delegacije UPFBiH u Ekonomsko socijalnom vijeću za teritoriju FBiH.

Novi Upravni odbor UPFBiH jednoglasno je izabrao Adnana Smailbegovića na mjesto predsjednika Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH.

Za članove novog Upravnog odbora UPFBiH izabrani su Ladislav Bevanda iz kompanije Hering Široki brijeg, Šejla Bojadžija Udruženje poslodavaca Bosanskopodrinjskog kantona Goraqžde, Kemal Čolak Promo Donji Vakuf, Predrag Čović Vodostok Tomislavgarad, Adem Hanić TMD Group Gradačac, MUJO HASIĆ – “VARIPLAST” Gračanica, Džemal Hasković Džekos iz Sarajeva, Behrija Huseinbegović, Makama Bugojno, Edin Ibrahimpašić, Bihaćka pivovara Bihać, Nihad Imširović, Konzum – Merkator, Edin Jabandžić, Madi Tešanj, Snježana Koepruner, GS TMT Travnik, Tomislav Majić, Link Mostar, Enver Malagić, Malcom Sarajevo, Rasim Memagić, Alma Ras Olovo, Samir Mustafić, ASA Banka Sarajevo, Jadranka Penava, Megle Posušje, Nedžad Siočić, Transturis Tuzla, Nijaz Skenderagić, Ataco Sarajevo, Adnan Smailbegović, Wood Team Ilijaš i Damir Vidačak, Asocijacija poduzetnika Hercegovine.

Za predsjednika Skupštine Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine izabran je Boris Kamšigovski iz Kompanije Hrvatske pošte Mostar, a njegovi zamjenici su Aida Fojnica, Krupa Kabine Bosanska Krupa i Igor Baroš Optika Baroš Sarajevo.

Za članove delegacije UPFBiH u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritoriju Federacije BiH izabrani su Adnan Smailbegović, Mario Nenadić, Zoran Gazibarić, Nobil Nova Bila, Safudin Čengić Centrotrans Sarajevo, Josip Kraljević, FEAL Široki Brijeg, Venan Hadžiselimović, HIFA Oil Tešanj i Senad Džambić, BINGO Tuzla.

Adnan Smailbegović zahvalio se članovima Upravnog odbora na ponovnom izboru na mjesto predsjednika UO UP FBiH.

-U narednom periodu nas čeka intenzivan rad na poboljšanju poslovnog ambijenta i rasterećenju privrede, počev od smanjenja poreza i doprinosa s ciljem povećanja svih plaća i poboljšanja životnog standarda građana. UP FBiH će i dalje biti konstruktivan partner sindikatu i Vladi u socijalnom dijalogu, a očekujemo da buduća i zakonodavna vlast u fokusu ima donošenje ključnih reformskih zakona koji će omogućiti da se iskoriste značajne mogućnosti domaće privrede, pomoći povećanju produktivnosti, otvaranju novih radnih mjesta, a smanjiti inflaciju i sivu ekonomiju – rekao je Smailbegović.

Ono na čemu će se istrajno raditi u narednom periodu, kako je istakao, jeste liberalizacija tržišta radne snage u smislu pojednostavljenja procedura za uvoz radnika iz inostranstva.

Na sjednici su usvojeni izvještaji o radu i finansijski izvještaj UP FBiH za 2019., 2020. i 2021. godinu. Delegati na skupštini su jednoglasno usvojili izvještaj o radu Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH u ovom periodu.

Kako zbog pandemije koronavirusa nisu održane skupštine UP FBiH u 2020. i 2021. godini, na ovoj Skupštini usvojeni su planovi rada i finansijski planovi za ove dvije godine.

Također je predstavljen Plan rada, kao i Finansijski plan za 2022. godinu.

Na sjednici Skupštine delegati su jednoglasno donijeli Odluku o pripajanju Udruženja poslodavaca Unsko-sanskog kantona Udruženju poslodavaca FBiH.

UP FBiH