Udruženje poslodavaca Federacije BiH organizuje Dan poslodavaca i dodjelu nagrade “Emerik Blum”

Udruženje poslodavaca Federacije BiH organizirat će 29. maja Dan poslodavaca i svečanu dodjelu nagrade “Emerik Blum” najboljem menadžeru u Federaciji BiH za 2019. godinu, a generalni pokrovitelj manifestacije je Vlada Federacije BiH.

Radi se o projektu  UP FBiH za promociju poduzetništva, menadžmenta i poslovnih ljudi koji stvaruju novu vrijednost, zapošljavaju, izvoze, pomjeraju granice mogućnosti.

“Organiziranjem Dana poslodavaca i dodjelom nagrade “Emerik Blum”, želimo odati priznanje poduzetništvu i poduzetnicima u F BiH. Emerik Blum kao simbol vizionarstva, poduzetništva i menadžmenta na našim prostorima je ime koje obavezuje da pokušamo barem dijelom razvijati poslovanje na način kako je on to radio. Svi smo itekako svjesni poslovnog okruženja u kojem poslodavci rade, ali je s druge strane nesporna činjenica da posljednjih godina svi ekonomski parametri, od javnih prihoda, proizvodnje, izvoza, rastu – a najveće zasluge za to pripadaju poslodavcima iz realnog sektora”, rekao je predsjednik UP F BiH Adnan Smailbegović.

Planovi UP F BiH su da se ove godine dodijeli nagrada najboljem menadžeru F BiH, a već naredne godine dodjeljivale bi se dvije nagrade – jedna za najboljeg menadžera BiH, a druga za najboljeg menadžera regiona.

Uskoro će biti pokrenuta procedura kandidiranja najboljih menadžera u F BiH koja će biti javna.

“Metodologija dodjele nagrade podrazumijeva tri faze, U prvoj fazi će udruženja, razvojne i lokalne agencije, organizacije, kompanije i građani moći kandidirati menadžere i kompanije za koje smatraju da svojim radom pomjeraju granice mogućnosti. Na osnovu propisanih kriterija će se definirati koje kompanije, odnosno, menadžeri ispunjavaju uslove za uži izbor. Stručni žiri u čijem sastavu je 16 članova akademske i poslovne zajednice odabrat će, opet na osnovu utvrđenih kriterija, deset poslodavaca koji su pokretači razvoja, napretka, inovativnosti, vizionarstva… Između 10 kandidata stručni žiri će sistemom bodovanja, na osnovu propisanih kriterija, izabrati najboljeg menadžera Federacije BiH za 2019. godinu”, kazao je prof. dr. Vjekoslav Domljan, autor metodologije i predsjednik stručnog žirija za dodjelu nagrade “Emerik Blum”.

Domljan je dodao da će se osim ekonomskih faktora (promet, prihodi, dobit), u kriterijima posvetiti pažnja i inovativnosti i konkutentnosti kompanija, radu u skladu sa ekološkim standardima, ekonomska i socijalna održivost kompanije, privrženost društvenoj zajednici, filantropizam, odnosu prema uposlenicima, saradnji i djelovanju u lokalnoj zajednici…

Što se tiče nagrade, ona ima simbolični, novčani dio u iznosu od 10.000 KM, ali će se sa svim finalistima prije konačnog izbora potpisati izjava kojom će se svako od njih, ukoliko pobijedi, odreći novčanog dijela nagrade u korist humanitarnih, obrazovnih, sportskih ili nekih drugih organizacija i pojedinaca.

Izvor: Profitiraj.ba