Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica u posjeti privrednicima Goražada

Delegacija Udruženja poslodavaca iz Gračanice, na čelu sa predsjednikom Udruženja Seadom Terzićem, danas je posjetila Općinu Goražde, gdje su se u Maloj sali Općine sastali sa pomoćnicima Načelnika Samirom Drakovac i saradnicima, a sastanku su prisustvovali domaćini gostiju iz Gračanice, predstavnici Udruženja poslodavaca Goražde.

 

Na sastanku je razgovarano o trenutnoj situaciji u našoj Općini kada je u pitanju konstantni industrijski rast i stanje u privredi, ali i sve veći broj domaćih i stranih investicija, te zapošljavanje. Osim toga razgovarano je i o ostalim aktivnostima na području naše lokalne zajednice, o razmjeni iskustava, te inicijativi koju je pokrenulo Udruženje poslodavaca Gračanice, a odnosi se na povezivanje privreda četiri grada Gračanice, Gradačca, Tešnja i Goražda kako bi privreda imala učešće u donošnju odluka, a kako je istaknuto na sastanku, zanimljiva činjenica koja povezuje ove gradove jeste da je riječ o četiri grada u kojima je veća potrošnja industrijske struje u odnosu na potrošnju struje u domaćinstvima, što dovoljno govori o angažmanu privrednika na ovim prostorima, te u konačnici utiče na razvoj ovih bosanskohercegovačkih gradova koji su nadaleko poznati po poduzetnosti i uspjesima svojih stanovnika.

Ono što je zajednički cilj svih učesnika u razgovorima, jeste postići da se glas privrede i privrednika čuje na mjestima gdje se donose odluke o njihovoj sudbini, te kroji ambijent u kojem će poslovati. Osim toga, po mišljenju članova ovih udruženja, neophodno je da se sve relevantne institucije i nivoi vlasti pozabave stanjem u javnim preduzećima, pravima radnika koji rade u njima, ali i njihovim dugovima, te ispunjavanjem obaveza prema državi. Uz to, neophodno je inicirati reforme u oblasti zakonodavstva, te obratiti pažnju na potrebe realnog sektora.

Obzirom da u našem gradu borave kao gosti Udruženja poslodavaca Goražde, prijatelji iz Gračanice tokom boravka u Goraždu posjetili su i najuspješnije goraždanske kompanije Bekto Precisa, Prevent Goražde, Unis Ginex, a također su posjetili i voćanjake Agropodrinja u Rasadniku.

IMG_1282 IMG_1285 IMG_1302 IMG_1307 IMG_1282 IMG_1285 IMG_1302 IMG_1307 sirbegovicgroup thumb464-alibegovic-024eaed8233f9cf1c279f25c9e6e07eb ambra dobojproomet gakom gassing his hasicevic husanovic idea radial mirror mekic media massinox kovan ivado imeroski stil urban brezje dusa dzambo edoslad eurogalant fragmat poly plastex plamnigo olimp mirna megati limorad klaus radius sax siskotrade suman variplast velfarm zeka tring baupartner trenica Grin Gracanica HST-150x150 Tehno-Biro-mala Wirac-150x150 Trgovir-150x150 Motorex-150x150 Sagra-150x150 Ingrat-150x150 AB-Beton-150x150