Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica uputilo prigovor na Uredbu o naknadama za plastične kese

Na zahtjev većeg broja privrednih subjekata, koji se bave preradom polimernih materijala i izradom plastične ambalaže, Udruženje poslodavaca uputilo je prigovor na Uredbu o naknadama za plastične kese  Premijeru F BiH, gospodinu Fadilu Novaliću i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, ministrici Editi Đapo.

U prigovoru, između ostalog, navedeno je da su narušena osnovna načela i principi demokratskog dijaloga partnera od strave Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, pri donošenju navedene Uredbe i postavljanju principa primjene iste.

Želimo i svjesni smo da ovu oblast treba urediti i da je to jedan od gorućih problema ne samo našeg društva nego i čitave planete, ali ne na način kako ste vi to postavili u Uredbi.

To je u praksi jedinstven primjer i nepoznat u čitavoj EU da se na ovakav način pokušava riješiti jedan globalni problem koji se tiče svih građana a ne samo onih koji prometuju ovaj proizvod (plastične vrećice).

Da se finansijski optereti sa naknadom većom DUPLO od proizvodne cijene proizvoda. Da se u roku od mjesec dana vrši primjene uredbe…???

Obavezati sve navedene u lancu prometa plastičnim vrećicama na naknade koje ste naveli, znači bukvalno zatvoriti veći broj proizvodnih fabrika, dobiti otpuštene radnike, smanjiti izvoz istih u treće zemlje, kao i opteretiti krajnje potrošače na domaćem tržištu sa novim (parafiksalnim) nametima.

Vjerujemo da sve što bi vam naveli dalje vezano za posljedicu primjene ove uredbe, Vi sigurno znate i bilo bi suvišno da Vam je pojašnjavamo, stoga predlažemo da se HITNO održi sastanak sa predstavnicima preduzeća koja se bave ovom proizvodnjom, kao i većih trgovačkih lanaca koji su naajveći konzumenti ove vrste ambalaže.

Smatramo da je ovo bilo potrebno i obavezujuće da se organizuje i prije donošenja ove uredbe, kako bi se izbjegle nesagledive posljedice po privredu i društvo uopšte.

Ako znamo da je konkurentnost naše privrede na tržištu; kvalitet i cijena, kao i rok isporuke, lako je zaključiti gdje ćemo se naći ako ovakve i slične uredbe bude donosila Vlada F BiH.

Jedna od uporedbi radi ilustracije je entitet Republika Srpska koja još nije donijela nikakav dokumenat vezan za prometovanje plastičnim vrećicama.

Iz neformalnih izvora saznajemo da je prijedlog o naknadi po 1-toni/300 KM.

 

IMG_1282 IMG_1285 IMG_1302 IMG_1307 IMG_1282 IMG_1285 IMG_1302 IMG_1307 sirbegovicgroup thumb464-alibegovic-024eaed8233f9cf1c279f25c9e6e07eb ambra dobojproomet gakom gassing his hasicevic husanovic idea radial mirror mekic media massinox kovan ivado imeroski stil urban brezje dusa dzambo edoslad eurogalant fragmat poly plastex plamnigo olimp mirna megati limorad klaus radius sax siskotrade suman variplast velfarm zeka tring baupartner trenica Grin Gracanica HST-150x150 Tehno-Biro-mala Wirac-150x150 Trgovir-150x150 Motorex-150x150 Sagra-150x150 Ingrat-150x150 AB-Beton-150x150